Dietetyka kliniczna - książki medyczne


Dietetyka kliniczna. Podręczniki dietetyki klinicznej opisują zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego oraz w chorobach, alergie pokarmowe, żywienie pozajelitowe i do jelitowe, choroby metaboliczne, intensywna terapia żywieniowa to niektóre obszary dietetyki klinicznej.
Tantum cibi et potionis adhibendum, ut reficiantur vires, non opprimantur
Tyle pokarmu i napoju należy przyjmować, aby pokrzepić siły - nie osłabić

Podstawy żywienia człowieka z zadaniami

Gajda Robert, Kołodziejczyk Anna

Podstawy żywienia człowieka z zadaniami

Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: energia i składniki pokarmowe, żywność- wartość energetyczna i odżywcza, ...

Wydawnictwo: Medpharm

Dieta w chorobach autoimmunologicznych Przepisy

Dronka Skrzypczak Joanna

Dieta w chorobach autoimmunologicznych Przepisy

Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy, zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z Diety w chorobach autoimmunologicznych

Wydawnictwo: PZWL

Wybrane aspekty zdrowego odżywiania

Fiedurek Jan

Wybrane aspekty zdrowego odżywiania

Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to...

Wydawnictwo: UMCS

Uzdrawiająca Sól Jak Spożywanie Soli Może Ocalić Twoje Życie

James Dinicolantonio

Uzdrawiająca Sól Jak Spożywanie Soli Może Ocalić Twoje Życie

Cała prawda o soli. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, jak szkodzi swojemu zdrowiu ograniczając sól w diecie. Jej niedobór może być przyczyną wielu niebezpiecznych schorzeń, a nawet zwiększać ryzyko śmierci spowodowanej zawałem czy wylewem. Autor, naukowiec zajmujący się badaniami nad układem sercowo-naczyniowym, rozwiewa mit o...

Wydawnictwo: Vital

DIETETYKA SPORTOWA

DIETETYKA SPORTOWA



Wydawnictwo: medpharm

Dodatki do żywności

Dorota Cygan-Szczegielniak

Dodatki do żywności



Wydawnictwo: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy

Appestat. Selected aspects

Stasiak Maciej

Appestat. Selected aspects

Książka dotyczy problematyki neurologicznej kontroli apetytu. Mechanizmy neuralne i struktury układu nerwowego zaangażowane w procesy owej kontroli zostały określone naukowym terminem appestat. Całość w języku angielskim. The book concerns the problem of neurologic control of animals appetite. Neural mechanism and structure of neurologic...

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego

Metabolizm i żywienie Crash Course

Appleton O., Vanbergen O.

Metabolizm i żywienie Crash Course

Seria podręczników Crash Course to idealne antidotum na stres egzaminacyjny. Dzięki niej zaoszczędzisz czas i zyskasz pewność, że dysponujesz zebranymi w jednym miejscu informacjami, których potrzebujesz, aby zaliczyć zajęcia z danej dziedziny i zdać egzamin. Formuła serii sprawdza się od ponad 15 lat. Niezwykle przejrzysta forma podręczników

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży

A. Horvath, H. Szajewska

Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży

Pierwszy w Polsce kompleksowy podręcznik żywienia i leczenia żywieniowego dzieci zdrowych i chorych, napisany oraz zredagowany przez najlepszych polskich specjalistów pod red. prof. Hanny Szajewskiej i dr hab. n. med. Andrei Horvath z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przeznaczony dla pediatrów, gastroenterologów, lekarzy rodzinnych i dietetyków.

Wydawnictwo: Medycyna praktyczna

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Iwanow Krystyna, Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również...

Wydawnictwo: PZWL

Terapia pożywieniem

Terapia pożywieniem

Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne

Wydawnictwo: medpharm

Vademecum żywienia człowieka

Jabłoński Marcin

Vademecum żywienia człowieka

Przedmowa „Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować...

Wydawnictwo: Medyk

Strona: [1] [2] [3] [4] [5]