Dietetyka kliniczna - książki medyczne


Dietetyka kliniczna. Podręczniki dietetyki klinicznej opisują zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego oraz w chorobach, alergie pokarmowe, żywienie pozajelitowe i do jelitowe, choroby metaboliczne, intensywna terapia żywieniowa to niektóre obszary dietetyki klinicznej.
Tantum cibi et potionis adhibendum, ut reficiantur vires, non opprimantur
Tyle pokarmu i napoju należy przyjmować, aby pokrzepić siły - nie osłabić

DIETETYKA SPORTOWA

DIETETYKA SPORTOWA



Wydawnictwo: medpharm

Dodatki do żywności

Dorota Cygan-Szczegielniak

Dodatki do żywności



Wydawnictwo: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy

Appestat. Selected aspects

Stasiak Maciej

Appestat. Selected aspects

Książka dotyczy problematyki neurologicznej kontroli apetytu. Mechanizmy neuralne i struktury układu nerwowego zaangażowane w procesy owej kontroli zostały określone naukowym terminem appestat. Całość w języku angielskim. The book concerns the problem of neurologic control of animals appetite. Neural mechanism and structure of neurologic...

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego

Metabolizm i żywienie Crash Course

Appleton O., Vanbergen O.

Metabolizm i żywienie Crash Course

Seria podręczników Crash Course to idealne antidotum na stres egzaminacyjny. Dzięki niej zaoszczędzisz czas i zyskasz pewność, że dysponujesz zebranymi w jednym miejscu informacjami, których potrzebujesz, aby zaliczyć zajęcia z danej dziedziny i zdać egzamin. Formuła serii sprawdza się od ponad 15 lat. Niezwykle przejrzysta forma podręczników

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Iwanow Krystyna, Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również...

Wydawnictwo: PZWL

Terapia pożywieniem

Terapia pożywieniem

Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne

Wydawnictwo: medpharm

Vademecum żywienia człowieka

Jabłoński Marcin

Vademecum żywienia człowieka

Przedmowa „Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować...

Wydawnictwo: Medyk

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka

Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: "od pola...

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

Jak lepiej żyć z cukrzycą

Uwe Groeber

Jak lepiej żyć z cukrzycą

Droga Pacjentko, Drogi Pacjencie! Cieszymy się z Twojego zainteresowania kwestiami zdrowia i profilaktyki. W tym poradniku znajdziesz aktualne informacje medyczne i naukowe. Dzięki nim dowiesz się, jak za pomocą witamin i minerałów można: • poprawić przemianę materii, • zmniejszyć ryzyko powikłań...

Wydawnictwo: medpharm

Dietetyka oparta na dowodach

Pod redakcją Elżbiety Poniewierki

Dietetyka oparta na dowodach

Przedmowa Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych

Wydawnictwo: medpharm

Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności oraz wpływu pokarmu na farmakoterapię

D.Mebs, F.Wolter, H.Raab, J.Stein, S.Ulrich, T.Gaschott, V.Mersch-Sundermann

Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności oraz wpływu pokarmu na farmakoterapię

Zmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa oraz aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań, a także występowania nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś mogą się pojawić na wszystkich etapach zarówno łańcucha żywnościowego, jak i przygotowania pokarmów....

Wydawnictwo: medpharm

60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych

Chevallier Laurent

60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych

Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak...

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Strona: [1] [2] [3] [4] [5]